
Prosecco to włoskie musujące wino, które nierzadko występuje idealną bazą dla lekkich koktajli. Popularność orzeźwiających koktajli zrobionych z Prosecco stale rośnie, nowe koktajle pojawiają się nie tylko w kartach barmańskich, jednak też tworzą się w domu. Samodzielne zrobienie drinku z Prosecco wymaga przede wszystkim wiedzy, dotyczącej rodzajów Prosecco.

Według słodkości również wyróżniają się Prosecco Brut, Extra Dry oraz Dry. Wybór kategorii słodkości zależy od własnych preferencji. Prosecco Brut ma najmniej słodkości i jest bardziej wytrawne. Natomiast Prosecco Extra Dry jest umiarkowanie wytrawne i oferuje delikatną słodkość. Zaskakuje to, że Prosecco Dry, mimo swojej nazwy, jest najbardziej słodkim w porównaniu do poprzednich rodzajów.
Jak Wybrać Składniki Dla Koktajlu Z Prosecco?
Drinki z Prosecco nie wymagają żadnych intensywnych składników, warto wybierać lekkie likiery, zioła, soki, syropy o delikatnym smaku, owoce lub zwykłą wodę gazowaną. Przy wyborze likierów można sięgnąć po Aperol, Campari, St-Germain. Wybierając syrop, który wzbogaci aromat Prosecco, należy skupić się na owocowych oraz kwiatowych smakach.
Dodanie świeżych ziół podkreśli delikatne nuty Prosecco, np. idealną opcją dla takich koktajli są mięta, bazylia, imbir lub rozmaryn. Cytrusowe, jagodowe lub tropikalne owoce i soki, doskonale ożywiają charakter całego drinka.
Prosecco Brut idealnie pasuje dla tworzenia drinków z wytrawnymi składnikami, jak Aperol. Dla owocowych koktajli polecano Prosecco Extra Dry lub Dry. Najbardziej popularne kombinacje koktajlowe to Aperol Spritz, Mimoza, Hugo, mniej znane są drinki z marakują i Prosecco oraz drinki z Prosecco i Spite’em.
Porady Dotyczące Wyboru Szkła I Sposobu Serwowania
Pewnie, wybór szkła w dużej mierze zależy od koktajlu i ma wielkie znaczenie dla jego prezentacji. Przed podaniem drinka należy pamiętać o schłodzeniu nie tylko Prosecco, którego optymalną temperaturą jest 6-8°C, ale też samego kieliszku lub szklanki.
- Do koktajli takich jak Mimoza idealny jest wysoki i wąski kieliszek do szampana, który pozwoli na dłuższe utrzymanie bąbelków.
- Dla bardziej kremowych drinków z Prosecco dobrze pasuje kieliszek typu couple, który często jest używany w stylowych koktajlach.
- Prosta i wysoka szklanka typu highball nadaje się dla Aperol Spritz lub Hugo.
- Wybór niskiej i szerokiej szklanki typu old-fashioned natomiast jest niezbędny dla serwowania mocnych koktajli ze ziołami.
Jeśli chodzi o dekoracji koktajlu, drinki z Prosecco dają pełną swobodę twórczości. Plasterek cytryny, gałązka mięty, jadalne kwiaty takie jak róża lub lawenda, pomarańcza lub nawet kostki lodu z tymi dodatkami – te dekoracje łatwo zamieniają zwykły koktajl w osobiste dzieło sztuki.
Drink Z Prosecco I Sokiem Pomarańczowym
Drink z Prosecco i sokiem pomarańczowym, zwany inaczej Mimoza to najbardziej klasyczna owocowa kombinacja, która dobrze pasuje nie tylko latem, ale też do przytulnych zimowych wieczorów. Sam drink jest bardzo prosty do zrobienia i potrzebuje następne składniki:
- Prosecco – 75 ml
- Sok pomarańczowy – 75 ml
- Pomarańcza – 2-3 plasterki
- Lód – 3-4 kostki
Dla przygotowywania koktajlu należy naleć do szklanki z lodem (najlepiej do kieliszka do szampana) Prosecco, następnie dodać sok i udekorować to plasterkami z pomarańczy.
Drink Aperol Spritz, Czyli Drink Z Prosecco I Aperolem
Drink z Aperolem i Prosecco jest znany jeszcze z początków XX wieku, dzięki pomysłowi braci Barbieri, którzy wprowadzili go na rynek. Przygotowanie tego koktajlu jest bardzo proste i szybki, a smak odzwierciedla całą włoską kulturę aperetivu.
Idealny Aperol Spritz robi się z następujących składników:
- Prosecco – 90 ml
- Aperol – 60 ml
- Woda gazowana – 30 ml
- Lód – 3-4 kostki
- Pomarańcza – plasterek dla dekoracji
Dla zrobienia drinku z Aperolu i Prosecco trzeba do szklanki z lodem dać na początku Aperol, a potem Prosecco oraz wodę gazowaną, delikatnie zamieszać i udekorować plasterkiem pomarańczy.
Polecano podawać Aperol Spritz w szklance typu highball z grubą słomką.
Drink Aperol Spritz, Czyli Drink Z Prosecco I Aperolem
Napój Z Prosecco i Malinami
Szampan kojarzy się z truskawkami, tymczasem Prosecco łączymy z malinami. Nie jest to klasyczny i znany przez wszystkich koktajl z Prosecco, jednak pewnie jest zasługującym na uwagę. Żeby go zrobić potrzebne są:
- Prosecco – 150 ml
- Świeże maliny – 5-7 sztuk
- Syrop cukrowy – 10 ml
- Lód – 3-4 kostki
Do kieliszka do szampana trzeba wrzucić maliny i ostrożnie rozgnieść je widelcem, następnym krokiem zalać to syropem i wrzucić lód. Na samym końcu, jednak przed dekoracją, wlać Prosecco i udekorować napój świeżymi malinami i gałązką rozmarynu lub mięty.