
Czym Jest Drink Hugo?
Ciepły letni wieczór, gdy słońce już zachodzi, a zabytkowe uliczki Włoch powoli stygną po upalnym dniu. Morska bryza delikatnie pieści skórę, a powietrze wypełnia aromat cytryn i bzu. Chce się zatrzymać w tej chwili dłużej, by później wspominając ją, czuć na języku ten właściwy posmak. Tak smakuje wieczór we Włochach, tak smakuje drink Hugo.

Historia
Popularność ten drink zdobył w dużej mierze w 2023, kiedy został nazwany „koktajlem lata 2023” w Tik Toku. Jednak pojawił się sam Hugo wcześniej, we Włoszech w 2005 roku w barze „Naturns”.
Barman Roland Gruber usilnie szukał godnej alternatywy dla popularnego Aperol Spritz, który w ciepłe dni sprzedawano już nie szklankami, a całymi litrami. Po kilku eksperymentach wymieszania składników powstał Hugo z likierem z melisy. Później ten syrop został zastąpiony bardziej dostępnym i popularnym likierem z kwiatów bzu.
Drink Hugo Przepis: Składniki I Proporcje
Po tym opisie, pewnie pojawiło się pytanie: jak zrobić drink Hugo w domu? Żeby odpowiedzieć na to pytanie, warto dowiedzieć się, jakie składniki ma drink Hugo. Najtrudniejszym do znalezienia jest bezowy syrop albo sam likier z kwiatów czarnego bzu. Tymczasem inne składniki uda się znaleźć w prawie każdym sklepie.
Koktajl robi się z 6 głównych komponentów: Prosecco (dla tego koktajlu jest polecane prosecco typu extra dry, jednak brut i dry też pasują), syrop z kwiatów czarnego bzu lub likier z kwiatów bzu, świeża mięta, woda gazowana, limonka, lód.
Istnieje wiele sposobów przygotowania drinku, w niektórych przepisach Aperol zastępuje Prosecco, w takim przypadku mówimy o przepisie na Hugo Spritz. Jednak najbardziej klasycznym i polecanym jest następny:
- Prosecco – 150 ml
- Syrop z kwiatów czarnego bzu lub likier z kwiatów bzu – 20 ml
- Woda gazowana – 50 ml
- Świeża mięta – kilka liści
- Lód – do napełnienia szklanki
- Limonka – 1 sztuka
Liczy się, że te proporcje tworzą idealny balans między kwiatowymi nutami a słodyczą tego koktajlu. Ważnie jednak podkreślić, że istnieje wiele różnych przepisów na ten koktajl, dlatego warto spróbować kilka różnych, żeby dopasować proporcje do indywidualnych preferencji i gustów.
Serwowanie Drinku Hugo
Włoska kultura przyczyniła się nie tylko do cytrynowo bezowego smaku, jednak też do samej wizualnej części, czyli serwowania napoju. Słynący z miłości do win i aperitifów, Włosi wybrali kieliszki dla wina jako perfekcyjny sposób serwowania Hugo. Wymagania do tych kieliszków są dość proste: musi mieć wysoką nóżkę oraz szeroką czarkę, dzięki której aromaty mięty i kwiatów czarnego bzu subtelnie się rozwiną.
Sztuka mieszania drinków potrzebuje od swoich amatorów użycia pewnych akcesoria, które pozwalają na profesjonalne wymieszanie składników. Aby pełnie wejść w rolę barmana, warto zaopatrzyć się w taki sprzęt jak łyżka barmańska, muddler (narzędzie do rozgniatania mięty), jigger (miarka barmańska) oraz szczypce do lodu.
Krok Po Kroku: Jak Zrobić Drink Hugo
Proces przygotowywania drinka Hugo pozwala poczuć pocałunki słońca na ramionach i smak orzeźwiających cytrusów w połączeniu z musującą lekkością Prosecco na języku. Oto prosty przewodnik krok po kroku:
- Napełniamy kieliszek kostkami lodu, aby nasz koktajl był schłodzony.
- Rozgniatamy 2 ćwiartki limonki, a trzeci zostawiamy na dekoracje. Gdy ćwiartki puszczą sok, dodajemy go do kieliszka z lodem.
- Do tego dodajemy kilka listków limonki oraz syrop lub likier z kwiatów czarnego bzu.
- Powolnie, żeby zachować jego bąbelki, wlewamy do kieliszka prosecco.
- Następnie, aby nadać koktajlowi lekkości i świeżości, dodajemy wodę gazowaną.
- Rozgniatamy kilka liści świeżej mięty i dodajemy do koktajlu, mieszamy wszystko barmańską łyżką (lub zwykłą, gdy nie mamy innej).
- Ostatnim krokiem dekorujemy Hugo mięta i 2-3 plasterkami limonki.
Przed rozpoczęciem przygotowywania, aby koktajl był jeszcze bardziej orzeźwiający i na dłużej został zimny, możemy włożyć kieliszki do zamrażarki na 5-10 minut. Warto też zwrócić uwagę na temperaturę prosecco i wody, które obowiązkowo muszą być schłodzone do temperatury około 6-8°C. Syrop lub likier razem z limonką i miętą polecano przechowywać w lodówce, aby napój miał świeży smak i nie ogrzewał się za szybko.
Drink Hugo: Jak Zrobić Koktajl O Wyjątkowym Smaku?
Hugo jest łatwym i otwartym do eksperymentów koktajlem. Dotyczy to nie tylko różnych możliwości na dekoracje, takich jak świeże lub suszone kwiaty oraz owoce leśne.
Istnieje również wiele syropów, których smak subtelnie się rozwija w Hugo, do takich odnosimy kwiatowe (np. z lawendy lub róży), owocowe (np. z marakui lub z limonki), ziołowe (np. tymiankowy lub rozmarynowy) oraz miodowe.
Najważniejsze jest, aby pamiętać, że podstawą koktajlu są Prosecco i mięta, dlatego należy wybierać zamienniki, które będą dobrze komponować z nimi.
Bezalkoholowy napój Hugo: Przepis
Dla przeciwników drinków alkoholowych istnieje również bezalkoholowa wersja Hugo. Wystarczy usunąć z listy składników Prosecco, a dokładniej zastąpić go gazowaną wodą. Poza tym, mówiąc o wyborze między syropem a likierem z czarnego bzu, w wersji alkoholowej dostępna zostaje tylko pierwsza opcja. W taki sposób mamy następne składniki:
- Syrop z kwiatów czarnego bzu – 20 ml
- Woda gazowana – 200 ml
- Świeża mięta – kilka liści
- Lód – do napełnienia szklanki
- Limonka – 1 sztuka
W taki sposób krok po kroku robimy bezalkoholową wersję klasycznego drinka Hugo.
Drink Hugo to łatwy do zrobienia, darujący orzeźwienie koktajl na bazie Prosecco i bzu. Bez względu na preferencje każdy może znaleźć swoją idealną wersję koktajlu, inspirowaną własnym nastrojem. Dla wielbicieli bezalkoholowych napojów istnieje przepis bez prosecco, który z łatwością można przygotować w domu. Drink Hugo jest uniwersalną możliwością wprowadzenia wyjątkowego klimatu wakacji we Włochach. Proponujemy razem z nami wyruszyć w tę cudowną podróż nad morze!